Sprejmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom in nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Projekti

Mini načrti mobilnosti za podjetja in javne ustanove

Mestna občina Maribor je v okviru projekta TRAMOB in celovitega načrtovanja trajnostne mobilnosti v mestu pristopila k sistematičnemu načrtovanju trajnostne mobilnosti v mestu Maribor. V letu 2013 so bili izvedeni ukrepi glede promocije in vzpostavljanja trajnostnih oblik prevoza na delo (načrti mobilnosti za podjetja in javne ustanove).

V okviru te aktivnosti smo izvedli dva ukrepa, in sicer:

  • Promocija in upravljanje mobilnosti v institucijah z večjim številom zaposlenih – trajnostni prevoz od doma do službe in obratno. To predstavlja t.i. »mehki ukrep« za zmanjšanje krajših prevozov po mestu z avtomobilom (pripravili smo pilotski projekt - mini mobilnostni načrti za zaposlene na Mestni občini Maribor).
  • Načrtovanje mobilnosti za obiskovalce ustanov, ki imajo razvejano mrežo podružnic (drugi pilotski projekt je bil priprava mini mobilnostnega načrta za mrežo podružnic Mariborske knjižnice).

Pri upravljanju mobilnosti v večjih ustanovah gre za nov koncept promocije trajnostnega prevoza. Bistvo upravljanja mobilnosti v podjetju so že omenjeni »mehki« ukrepi (npr. informiranje o obstoječih uporabniških storitvah in koordinacija le-teh), ki povečujejo učinkovitost investicijskih ukrepov pri načrtovanju prometa (npr. nove tramvajske linije, nove ceste in nove kolesarske poti). Orodja upravljanja mobilnosti ne zahtevajo zmeraj velikih investicij (v primerjavi z investicijskimi ukrepi), imajo pa lahko velik vpliv na spremembo mobilnostnega vedenja udeležencev v prometu.

Načrt mobilnosti v podjetju skuša povezati transportne in ostale poslovne zadeve ter si s koordinirano strategijo prizadeva za boljši izkoristek sredstev podjetja. Takšna strategija lahko vključuje promocijo javnega prevoza, delavskih avtobusov, sopotništva, kolesarjenja, pešačenja in predstavitev ukrepov kot so upravljanje s parkirnim prostorom ali bolj učinkovita raba prevoznih sredstev. Gre za dobro prakso iz ZDA, ki smo jo prevzeli tudi v Evropi in predstavlja obsežen ter usmerjevalen dokument z napotki, kako izvajati upravljanje mobilnosti za določeno podjetje.


Foto: Zavod za turizem Maribor - Pohorje / Evropski teden mobilnosti

Kategorija:

Pametna mobilnost

Faza:

Izvedeno

Partnerji projekta

Uporabne povezave

Pripeti dokumenti

Kontakt in informacije

Mestna občina Maribor,
Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

Opombe

Pobuda Pametno mesto Maribor (Smart City Maribor Initiative) je ustanovljena z namenom aktiviranja trajnostnega razvoja urbanega okolja in spodbujanja inovativnosti v mestu Maribor ter pilotnih projektov, ki bodo omogočili aktivnosti pametnega mesta na področju vpeljave pametnih storitev, tehnologij in izdelkov.

Sorodni projekti

Pametna mobilnost (9)

320
480
768
960
1200