Sprejmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom in nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Projekti

Skupnostni urbani EKO vrt

V času Evropske prestolnice kulture je v okviru programskega sklopa Urbane brazde skupaj s prebivalci mesta Maribor bila zastavljena ideja prvega skupnostnega vrta v Sloveniji, ki se je s pomočjo društva Varuhi semen realizirala na območju Mestne četrti Radvanje, do danes pa se je projekt zaradi velikega interesa razširil še na območje Mestne četrti Nova vas in Pobrežje.

Projekt se razvija naprej predvsem s prostovoljnim delom ljudi in kot tak predstavlja enega izmed trajnostnih učinkov EPK. Za potrebe izvajanja samega projekta so vrtičkarji ustanovili Društvo Urbani eko vrt, ki je na eni strani od mesta dobilo v najem parcele po simbolni ceni, na drugi pa se obvezalo k kolektivnemu vzdrževanju in oskrbi celotnega območja vrtov. Eden izmed pogojev za pridobitev zemljišč je bila tudi zaveza obdelovanja vrtov v skladu s standardi, ki veljajo za ekološko kmetovanje. Glavni rezultat tega pa je bil vzpostavitev prvega skupnostnega ekološko certificiranega urbanega vrta v Sloveniji. Urbani vrtovi med drugim predstavljajo lokalnemu prebivalstvu ekonomske, ekološke, kulturne in socialne izzive, saj poleg prostora za druženje in interakcijo, nudijo tudi samooskrbo, učenje ter socialni in kulturni kolektiv. Za vzpostavitev novih vrtičkov so na podlagi izkustev bili določeni tudi osnovni pogoji, ki določajo da so potrebna zemljišča v lasti občine, se nahajajo v neposredni bližini gosto poseljenih območij in omogočajo ureditev vsaj 10 in največ 50 vrtov v velikosti od 50 do 100m2. Med bistvene prednosti, ki jih prinaša tak projekt sodijo trajnostna pridelava visoko kakovostne ekološke hrane, krepitev samooskrbe, skrb za okolje, pridobitev novih znanj oziroma spoznanj, spodbujanje organiziranja skupnosti ter krepitev socialnih stikov. Glavni cilj projekta je do leta 2020 pridobiti minimalno 500 urbanih eko vrtov in v prakso prenesti model, katerega osnova je sonaravno in skupnostno delovanje urbanega vrtnarjenja z lokalno distribucijo, trženjem sveže zelenjave in sadja ter predelavo viškov.

Kategorija:

Pametno bivanje in urbano načrtovanje

Faza:

V teku

Partnerji projekta

Uporabne povezave

Kontakt in informacije

Mestna občina Maribor,
Služba za razvojne projekte in investicije - projektna pisarna

Opombe

Pobuda Pametno mesto Maribor (Smart City Maribor Initiative) je ustanovljena z namenom aktiviranja trajnostnega razvoja urbanega okolja in spodbujanja inovativnosti v mestu Maribor ter pilotnih projektov, ki bodo omogočili aktivnosti pametnega mesta na področju vpeljave pametnih storitev, tehnologij in izdelkov.

320
480
768
960
1200