Sprejmi

Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom in nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Projekti

Pomembni mejniki pri uvajanju daljinskih vodomerov v Mariborskem vodovodu

V Mariborskem vodovodu so ob koncu leta 2016 dosegli 30.000 vgrajenih daljinskih vodomerov, kar je 66% delež vseh vgrajenih vodomerov.

V Mariborskem vodovodu so ob koncu leta 2016 dosegli 30.000 vgrajenih daljinskih vodomerov, kar je 66% delež vseh vgrajenih vodomerov. Prvič so popisali več kot 25.000 vodomerov v enem mesecu in prvič mesečno obračunali več kot 50% vseh računov vodarine po dejanski porabi. To so pomembni mejniki, ki pričajo o tem da projekt uvajanja daljinskih vodomerov daje odlične učinke. Za primerjavo so v decembru 2014 po dejanski porabi obračunali 15% vseh računov, v decembru 2015 28%, v decembru 2016 pa že 55%. Ključni cilj projekta mesečni obračun vseh števcev po dejanski porabi se tako približuje in je ob takšnem tempu dosegljiv v dveh letih. Ob koncu 2017 želijo po dejanski porabi obračunati do 70% vseh računov.  Pametni vodomeri (Smart Meters) imajo v primerjavi s klasičnimi številne prednosti. So izjemno natančni, mogoče jih je odčitavati brez dostopa v objekt, imajo možnost zaznavanja alarmov (nenormalne porabe iztekanja, itd.). Vzdrževanje in upravljanje vodovodnega omrežja je tako bistveno kakovostnejše.

Foto: Mariborski vodovod, javno podjetje d.d.

Kategorija:

Pametno okolje in energija

Faza:

V teku

Partnerji projekta

Uporabne povezave

Kontakt in informacije

Mariborski vodovod, javno podjetje d.d.
Jadranska cesta 24, 2000 Maribor

Opombe

Pobuda Pametno mesto Maribor (Smart City Maribor Initiative) je ustanovljena z namenom aktiviranja trajnostnega razvoja urbanega okolja in spodbujanja inovativnosti v mestu Maribor ter pilotnih projektov, ki bodo omogočili aktivnosti pametnega mesta na področju vpeljave pametnih storitev, tehnologij in izdelkov.

320
480
768
960
1200