b'Recept 6: Pesto iz kapucinkKapucinke se sploh na jesen izjemno rade razrastejo na naem vrtu in bilo bi smeno, e jih ne bi uporabili. Najvejo mo ohranijo, e jih uporabimo svee, v to rubriko pa sodi tudi izdelava pesta. Kapucinke krepijo dihala, so moni antioksidanti. V njih se skriva desetkrat ve vitamina C kot v limonah, bogate pa so tudi s cinkom in karotenoidi.e elite, da bo pesto dlje obstojen, dodajte ve soli, sicer lahko sol kar izpustite. Zelie v pestu ne sme plavati na vrhu, ker lahko splesni.Za pesto potrebujete: 250 g kapucink (listi in cvetovi, brez stebelc)400 ml oljnega olja (najobstojneje bo oljno olje)4 lice soli100 gramov bunih semenZmeljete sol in semena do gladkega in dodajate liste kapucink in oljno olje. Oljnega olja dodajate toliko, da je pesto ravno prave gostote. Potem ko naredite pesto, ga prelijte z malo olja (ez lico, da ne dvignete materiala na povrje!) ali naredite ep s kokosovim oljem ali drugo trdo maobo. Kapucinkin pesto je najbolje uivati surov. Pesto lahko daste surovega v jedi. 32 Urbano vrtnarjenje - Urbana zemljina za hrano'