b'* e elite pospeiti zorenje hruk, kivijev in kakijev, jih skladiite v zaprti posodi skupaj z jabolkom in dnevno preverjajte. Jabolka mono izloajo zorilni plin, kar pospei zorenje drugega sadja v bliini.** Pri jabolkih in hrukah je odvisno od sorte, kako dolgo jih lahko skladiimo. Jabolk NE shranjujte zraven krompirja, ebule in zelja.*** Maline operite v raztopini kisa in vode (1 : 3), jih dobro odcedite in skladiite. Maline dajte v posodo, na njeno dno pa prej poloite papirnato brisao. Ko se ta namoi, jo zamenjajte.Recepti mimo grdeInvazivni japonski dresnik v kulinarikiJaponski dresnik je v naem prostoru zelo invazivna rastli-na, ki pogosto preraa nabreja rek in potokov, saj ima rad vlana tla. iri se predvsem s koreninami, ki jih je sposoben pognati ve metrov v globino. tejemo ga med uitno divjo hrano. e s svojim razraanjem povzroa toliko preglavic, je dobro, da je vsaj uiten!Kulinarino si ga velja privoiti spomladi, ko poene mlade brste (do maksimalno 20 cm v viino). Iz njih si lahko nar-edimolimonado,jihnapolnimokotkanelonealipaga sesekljamo in ga umeamo v omleto. !! Nabirajte le rastline, za katere ste prepriani, da so japon-ski dresnik, na nabrejih onesnaenih vod je onesnaena tudi rastlina. !!Recept 1: Limonada iz japonskega dresnikaSprehodite se do nabreja, kjer se razraa japonski dresnik in naberite vrike te divje invazivke (do viine 20 cm!). Sesekljajte jih na koke in jih kuhajte pet minut v dobrem litru vode. Pustite stati, da se dovolj ohladi, dodajte limono in sladilo (po okusu) in limonada je pripravljena! Je udovite ronate barve.Za 1 l limonade potrebujete:1 l vode200 g dresnikovih vrikov 1 limonosladilo (po potrebi in eljah)sebe in drubo, s katero boste pili limonado28 Urbano vrtnarjenje - Urbana zemljina za hrano'