b'Kdaj na vrtu pobirati zelenjavo in sadje, da ostane im dlje svee?Upotevanje pobiranja pridelkov po setvenem koledarju Marie Thun. Uporaba setvenega koledarja pri nabiranju pridelka s svojega vrta lahko zelo podalja rok uporabnosti. Mnogim vrtikarjem je setveni koledar e zelo doma pripomoek pri vrtnarjenju, ki ga lahko uporabljamo tudi v kuhinji. Veljajo osnovna pravila:Korenovke (korenek, pastinak, redkvica, repa, rdea pesa, rni koren, zelena, gomoljni peterilj, krompir, esen, ebula) obiramo na dan za KORENINO.Listnato zelenjavo (kapusnice, kolerabica, cvetaa, listni peterilj, solate in radii, pinaa) obiramo na dan za CVET in PLOD.Cvetnice (cvetje in brokoli) obiramo na dan za CVET.Plodovke (fiol, grah, kumarice, bue, lea, koruza, paprika, paradinik in buke, jagode, vso sadno drevje in jagodievje) obiramo na dan za PLOD.Osnovna pravila skladienja zelenjave (z vrta;)) Nimamo vedno pred hio vrta ali tako blizu trgovine/trnice, da bi nabrali/kupili sveo zelenjavo sproti, na vrtu pa posebej v sezoni skoraj brez izjeme pridelamo vike zelenjave. Tako prinesemo domov veje koliine hrane, ki jo lahko ob pravilnem shranjevanju obdrimo dlje sveo in uitno ter je posledino ni treba zavrei.Kupljeno zelenjavo navadno prinesemo domov tesno povezano/zapakirano, da je trgovcem z njo laje ravnati, mi pa al e pred uporabo pridelamo kup odpadkov. Zelenjavo je tako pred shranjevanjem priporoljivo osvoboditi embalae/vrvi.Svee sadje in zelenjavo je smiselno hraniti v hladilniku v predalih, kjer je temperatura priblino 11 C. Juno sadje, kumare in paradinike shranjujte na vijih policah hladilnika, tako najdlje ohranijo svojo aromo. Zelenjave pred skladienjem praviloma NE peremo, raje poskrbimo, da jo ob pravem asu poberemo z vrta, da bo im dlje ostala vrsta.Urbano vrtnarjenje - Urbana zemljina za hrano19'